H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης

11Οκτ

Μια νεολαία που γελά, μιλά, ονειρεύεται, οραματίζετε, δημιουργεί, αντιστέκεται στις μικροπροσωπικές αντιπαραθέσεις βάζοντας πάνω απ΄ όλα  το εμείς και όχι το εγώ.

Με σεβασμό στη χαμένη πατρίδα, τους αδικοχαμένους προγόνους, τους μεγαλύτερους που τους παραδώσανε τη σκυτάλη ακόμα και με αυτούς τους οποίους διαφωνούν για τις τακτικές που ακολουθούν. Πρότυπο για τις υπόλοιπες οργανώσεις του ελληνισμού.

Τα μάτια στραμμένα στο 2019 έτος επετειακό, 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Αυτή η νεολαία κάνει ότι δεν θέλουνε να κάνουνε οι μεγαλύτερες οργανώσεις του χώρου, διδάσκουν ήθος, μαθαίνουν ιστορία, προγραμματίζουνε δράσεις και χαράζουνε στρατηγικές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  πραγματοποιήθηκε η 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στις 10 και 11 Μαρτίου στη πόλη της Φρανκφούρτης, με την συμμετοχή περσότερων από 250 νέων από όλη την Ευρώπη.

Ιστορία, στρατηγικές, δράσεις με τα μάτια στραμμένα στο 2019 έτος επετειακό, 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

1η Ημέρα 10 Μαρτίου

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Χρήστος Πεχλιβανίδης μετά το καλωσόρισμα στους  παραβρισκόμενους  και την ανάγνωση της επιστολής του απόντος επίτιμου προέδρου Χρήστου Γαλανίδη μέρος της: «Αγαπημένα αδέλφια, αγαπημένα μου παιδιά, όλα τα λουλούδια του αύριο βρίσκονται στους πόρους του σήμερα… Ολα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της ομοσπονδίας μας το 1981 καλλιεργούμε όλοι μαζί με αγάπη και εργατικότητα το έδαφος για να το κάνουμε γόνιμο και έφορο να δεχθεί το σπόρο της νέας γενιάς που αποτελεί την ελπίδα και την προοπτική μας…» μήνυμα που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η νέα συντονιστική επιτροπή νεολαίας  που είχε εκλεγεί αρχές του χρόνου και  καλέστηκε στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό τον πρόεδρο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε  Ανέστη Οσιπίδη ο οποίος με την σειρά του κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μπούνε πιο ενεργά στα Ποντιακά θέματα.

Από την πλευρά της νέας συντονιστικής ο νέος συντονιστής Νίκος Νικολαΐδης ανάφερε στο χαιρετισμό του: «Μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε στη πλάτη μας τόσο της λαογραφίας και του πολιτισμού μας, όσο όμως και της ιστορίας μας. Αυτή τη φορά θα σταθούμε περισσότερο στην ευθύνη που φέρνουμε απέναντι στην ιστορία μας και στο χρέος που φέρουμε απέναντι στους προγόνους μας. Η πρώτη γενιά μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή όμως οι μνήμες και οι μαρτυρίες είναι ακόμη ζωντανές. Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε αλλά να δικαιώσουμε τους προγόνους μας αλλά και να δικαιωθούμε και εμείς  ως απόγονοι τους…Η γενοκτονία μας ενώνει και για να δικαιωθεί ο αγώνας χρειάζεται πάρα πολύ στενή συνεργασία και συντονισμένη δουλειά.».

Η τεχνολογία για ακόμη μια φορά σύμμαχος των νέων και των δράσεων έφερε πιο κοντά τους νέους της Ευρώπης με τους αντίστοιχους νέους στην Αυστραλία που και εκείνη είχανε τις δικές τους εργασίες. Την συνδιάσκεψη παρακολούθησε εκπρόσωπος της νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά για να μπορέσει να μεταφέρει τις εμπειρίες της οργάνωσης στην Ήπειρο της.

Οι εργασίες συνεχιστήκαν με την ανάγνωση του βιογραφικού του κάθε εισηγητή  ώστε οι παραβρισκόμενοι να έχουνε εικόνα, πρώτος τη σκυτάλη πείρε ο Διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης στο πλαίσιο του προβληματισμού και της ενημέρωσης ανάγνωσε  απόσπασμα  του δημοσιεύματος της New York Times, αφορούσε ένα Αγγλικό πλοίο που τον Φεβρουάριο του 1924 το φορτίο του ήτανε 400 τόνοι οστά Ελλήνων από την Μικρά Ασία και τα πήγαιναν στην Ιταλία για Βιομηχανοποίηση(για να γίνουνε σαπούνι). Οταν έπιασε λιμάνι στη Θεσσαλονίκη οι λιμενεργάτες με το που πληροφορήθηκαν το γεγονός εμπόδισαν το πλοίο, αλλά επενέβη ο Αγγλος Πρόξενος και οι αρχές έδωσαν άδεια στο πλοίο να φύγει.»

Το συμπέρασμα από αυτές τις πρακτικές δεν ήτανε άλλο παρά ότι ήτανε ο προάγγελος και ο ιστορικός διδάξας στο Γ΄Ράιχ μιας και αυτοί τις ακολούθησαν, όπως και στο ότι δεν αντέδρασαν οι άνθρωποι των επιστημών και των γραμμάτων παρά μόνο ο απλός λαός. Για την ιστορία οι 400 τόνοι οστών είναι πάνω από 35.000 άνθρωποι.

Κλείνοντας έκανε αναφορά στο στοίχο του εθνικού μας στοίχου για τα κόκαλα βγαλμένοι των Ελλήνων τα ιερά.

Ο δεύτερος εισηγητής Δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης ανέπτυξε βιωματικές εμπειρίες ανθρώπων του Πόντου  και τις συνθήκες που ανάγκασαν πολύ κόσμο να εξισλαμιστή και στην πορεία του χρόνου και των συνθηκών βρέθηκαν όμηροι της θρησκείας και όχι της συνείδησης τους.  Βάζοντας ως στόχους την δημιουργία μεταγλωττισμένων ντοκιμαντέρ που θα έκαναν αναφορά σε ιστορικά γεγονότα.

Αίσθηση έκαναν οι αναφορές και τοποθετήσεις νέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε απέναντι στην οργανωμένη και δυναμική αντιμετώπιση Τούρκων μαθητών σε τάξεις όταν κάποιος πάει να κάνει αναφορά σε ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

Ο 3ος εισηγητής Κωνσταντίνος Φραγγίδης από την Σουηδία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μετέφερε την εμπειρία, τις δράσεις και την στρατηγική που ακολούθησε ο εκεί Ποντιακός Ελληνισμός φτάνοντας στο στόχο το Σουηδικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία.

Το βράδυ της πρώτης ημέρας έκλεισε με το παραδοσιακό παρακάθι φέρνοντας όλους τους νέους πιο κοντά.

 

2η Ημέρα 11 Μαρτίου

Κυριακή πρωί ο Διδάκτωρ ανθρωπολογίας του Πρίνστον ΗΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ στην έδρα Ποντιακών σπουδών Νικόλαος Μιχαηλίδης μίλησε για τις προκλήσεις και τον Τουρκικό τύπο ναζισμού που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην ανατολική μεσόγειο. Οπως και για την αντιποντιακή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η γείτονα χώρα τα τελευταία χρόνια, πράγμα που δείχνει την ενόχληση της από τις ενέργειες και δράσεις που γίνονται για την ανάδειξη της γενοκτονίας.

Η αναγκαιότητα της εμπλοκής του ελληνισμού με τα κοινά και ειδικά την πολιτική σκηνή στη χώρα διαμονής του κάθε ένα είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να δημιουργήσει συμμαχίες, ενημέρωση και προώθηση θεμάτων  που απασχολούν των απανταχού ελληνισμό και ειδικά τον Ποντιακό ελληνισμό.

Η συνδιάσκεψη έκλεισε με τον εκπρόσωπο της Αρμένικης Νεολαίας  o οποίος για περισσότερη από μιάμιση ώρα ανέπτυξε την στρατηγική της Αρμενίας με κορυφαίο στόχο την διείσδυση στον πολιτικό κόσμο της κάθε χώρας που ζούνε, όπως και την συντονισμένη δράση με ενέργειες ενημέρωσης και όχι μόνο για την γενοκτονία, ξεριζωμό από το τόπο τους και τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων.

Μετά το πέρας της συνδιάσκεψης όλοι από την αίθουσα έφυγαν πιο σοφοί, και εφοδιασμένοι με γεγονότα, σκέψεις, προτάσεις για μια πιο δυναμική και συντονισμένη παρουσία και δράση ενόψει των 100χρόνων.

Αρκεί οι σύλλογοι να γίνουνε κοινωνοί  και να μεταλαμπαδεύσουν όλες αυτές τις εμπειρίες, συντονισμένα και στοχευμένα να φέρουνε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο αποχωρισμός ήταν γλυκός μιας και πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούνε όλοι μαζί στο φεστιβάλ που θα γίνει τέλος Μαΐου στο Βούπερταλ.

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης