Στη διαχρονική πορεία του ποντιακού ελληνισμού είναι αφιερωμένο το 14ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

11Οκτ
  • 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

 

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, και ο Σύνδεσμος Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή του, βάζει τις τελευταίες πινελιές ώστε ο ποντιακός ελληνισμός να λάμψει για ακόμα μια φορά στη Λάρισα το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου. Για όλα αυτά μιλά στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Αντώνης Καγκελίδης.

 

«Το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι αφιερωμένο στη διαχρονική πορεία του ποντιακού ελληνισμού, στη λαογραφία, στον πολιτισμό και την ιστορία του Πόντου» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ η συμμετοχή χορευτών από τον ΣΠΟΣ αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τον κύριο όγκο να αποτελείται από νέα παιδιά. «600 με 700 χορευτές θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ από τον ΣΠΟΣ μας. Ο ακριβής αριθμός θα προσδιοριστεί στην κεντρική πρόβα του Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 10:30, στο Μακροχώρι Βέροιας, ανάλογα με τις πρόβες που έχει παρακολουθήσει ο κάθε χορευτής. Για να λάβουν μέρος θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο πρόβες» τονίζει ο Αντ. Καγκελίδης.

Για το κλίμα που επικρατεί στις πρόβες, ο πρόεδρος λέει: «Το κλίμα είναι άριστο. Επικρατεί συνεργασία, πειθαρχεία και συντονισμός. Οι πρόβες όλων των ΣΠΟΣ έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς φέτος, επειδή το Φεστιβάλ ήταν να πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, αλλά λόγω κάποιων πρωταθλημάτων που διεξάγονται στο γήπεδο η ημερομηνία άλλαξε σε 3 Νοεμβρίου. Αυτό μας έκανε να είμαστε ήδη έτοιμοι τώρα».

(Βίντεο: Πάνος Φωκάς)

Για το διαδικαστικό κομμάτι ο πρόεδρος αναφέρει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο στη Λάρισα ώστε να ανακοινωθεί η οικονομική στήριξη στο Φεστιβάλ. «Ο Δήμος θα είναι ο μέγας χορηγός μας, επίσης οικονομική βοήθεια θα μας παρέχει και η Περιφέρεια». Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε συνέλευση της ΠΟΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί 20 ή 21 Οκτωβρίου, κατά πάσα πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε βάλει τα δυνατά μας ώστε το Φεστιβάλ να είναι επιτυχημένο. Σκοπός μας είναι να το απολαύσουν ο κόσμος και οι χορευτές μας. Θέλουμε να προαγάγουμε τον πολιτισμό, τη λαογραφία και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, και πιστεύω θα τα καταφέρουμε» καταλήγει ο πρόεδρος.

Ελένη Κάλλη

Πηγή:pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης