Ελληνικό «μέτωπο» στον Καναδά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

18Αυγ

Του Ζώη Μαρίνου

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Οι ομογενειακές οργανώσεις του Καναδά, με την συνδρομή των ελληνικής καταγωγής βουλευτών των επαρχιακών κυβερνήσεων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και των δυο ομογενών γερουσιαστών, συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ώστε ν’ αναγνωριστεί, το συντομότερο, στην χώρα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης κατά την επίσκεψη του, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω στην Αθήνα.

Ο κ. Παγώνης – που βρίσκεται από τις 10 Ιουλίου στην Ελλάδα- αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αναγνώριση από τον δήμο Μόντρεαλ της Ποντιακής Γενοκτονίας, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στα μέσα Μάϊου, ύστερα από εισήγηση που από κοινού κατέθεσαν η αντιδήμαρχος Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος και οι δήμαρχοι των δημοτικών διαμερισμάτων Πιέρφοντ-Ρόξμπορο Δημήτρης Μπέης και Λασάλ Μανόν Μπάρμπ.

Τον κ. Παγώνη υποδέχθηκαν στην έδρα της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω ο πρόεδρος Ιωακείμ Ατματζίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Σωτηρία Δενδραλίδη, Νίκος Πατσεάδης, Δημήτρης Αθανασιάδης, Αλέξανδρος Σκυριανός καθώς και η Ελένη Tσαμπουλατίδου , η Σμαράγδα Bλαστελίτση, η Κυριακή Πετρίδου, Βιολέτα Κωνσταντέλλου, η Βασιλική Μπακάλη και η Φωτεινή Δημοπούλου.

«Χαίρομαι που είμαι εδώ, χαίρομαι που βλέπω την προσπάθεια που γίνεται, που κάνετε για την διατήρηση των ηθών, των εθίμων και της ιστορικής μνήμης», είπε ο κ. Παγώνης, φορώντας το κιτρινόμαυρο μπλουζάκι της Ένωσης. «Και αυτό το μπλουζάκι θα το φοράω και εκεί, στον Καναδά» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, με τον πρόεδρο Ι. Ατματζίδη και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω. Φωτογραφία: ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ.

«Ν’ αναγνωριστεί σ’ όλο τον κόσμο η Γενοκτονία ώστε να μην ξαναυπάρξουν ποτέ τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο κ. Ατματζίδης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ είδε την Λέσχη της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω και περιηγήθηκε στους χώρους όπου διαμορφώνεται το υπό κατασκευή μουσείο της.

Όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» οι ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές του Καναδά Λέο (Λεωνίδας) Χουσάκος και Πάνα Μέρσαντ (Παναγιώτα Παπαγεωργίου) ασκούν τις τελευταίες εβδομάδες συντονισμένες πιέσεις στους συναδέλφους τους ώστε, όπως λένε, «εμείς οι Καναδοί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ν’ αναγνωρίσουμε την Ποντιακή Γενοκτονία με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίσαμε σκοτεινές περιόδους στην δική μας ιστορία».

Γνωστό είναι, επίσης, ότι από τις 14 Φεβρουαρίου 2017 οι κ.κ. Χουσάκος και Μέρσαντ έχουν καταθέσει στην Γερουσία του Καναδά πλαίσιο πρότασης στο οποίο παρατίθενται αδιάσειστα ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία για τις θηριωδίες των Οθωμανών σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου. Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Χουσάκος και Μέρσαντ αναφέρονται σε μαρτυρίες που αποδεδειγμένα πιστοποιούν τις διώξεις των Ελλήνων του Πόντου. Και επικαλούνται, ανάμεσα σε άλλα, και την έρευνα του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου, της έδρας ελληνικών σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» στο πανεπιστήμιο Φρέϊζερ της Βρετανικής Κολομβίας.

«Ζητάμε αυτά τα εγκλήματα ν’ αναγνωριστούν και ν’ αποτελέσουν πεδίο μάθησης ώστε να μην συμβούν ξανά ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας» λένε οι ομογενείς γερουσιαστές.

 

πηγή: ekirikas.com

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης