Όλα όσα έγιναν στην ημερίδα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

08Μαρ
  • φωτο: Από την ημερίδα «Αρμενοφοβία» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία πριν από την ημερίδα για τη Γενοκτονία (φωτ.: Ευάγγελος Ακριτίδης)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Όσο παραμένει η μνήμη ζωντανή δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες» την Τετάρτη 6 Μαρτίου, σε κεντρική αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) με την υποστήριξη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. «Το βασικό συμπέρασμα για εμένα από αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία είναι ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας συνεχίζεται δυναμικά και δεν πρόκειται να σταματήσει όσες γενιές και να περάσουν» δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Στέγης Ποντίων Αμύνταιου και Περιχώρων Ευάγγελος Ακριτίδης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρακολούθησε από κοντά την ημερίδα.

Ο ήχος της ποντιακής λύρας ακούστηκε και πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο!

 

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 17:30. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της Εύας Καϊλή ακολούθησε η ομιλία του εκπαιδευτικού-συγγραφέα Στάθη Ταξίδη. «Είμαστε σήμερα εδώ για να πληροφορήσουμε όλους τους ευρωβουλευτές, όλο τον ευρωπαϊκό κόσμο, όλη την ανθρωπότητα, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας 100 χρόνια πριν, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, έχοντας σαν αποτέλεσμα το θάνατο 353.000 ανθρώπων» ανέφερε στο λόγο του ο Στ. Ταξίδης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Κασπάρ Καραμπετιάν (πρόεδρο της Αρμενικής Ομοσπονδίας) και τον Κυριάκο Μπατσάρα (πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ασσυρίων) και η εκδήλωση έκλεισε μουσικά, με την ποντιακή λύρα να έχει τον πρώτο λόγο και τον Λάζο Τερζά να μιλά για τη Γενοκτονία.

Geplaatst door Evangelos P. Akritidis op Woensdag 6 maart 2019

Οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και επαφές επί του θέματος. «Ήταν σημαντικές οι επαφές και γνωριμίες με ανθρώπους που είχαμε την τύχη να ακούσουμε τις τοποθετήσεις τους πάνω στο θέμα της Γενοκτονίας, αλλά και να εισπράξουμε τη συμπαράσταση εκπροσώπων της αρμενικής κοινότητας όπως και της κοινότητας Ασσυρίων» ανέφερε στο pontos-news.gr o Eυ. Ακριτίδης.

Ελένη Κάλλη

pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης