Συγκινητική εκδήλωση για τη γυναικοκτονία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Στουτγάρδη

06Μαρ

Ο σπουδαίος ρόλος των γυναικών στον Πόντο καθώς και η προμελετημένη γενοκτονία που υπέστησαν παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση των ποντιακών συλλόγων Βάδης-Βυρτεμβέργης με θέμα «Το σε εξέλιξη ολοκαύτωμα των γυναικών στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και τη Μεσοποταμία» το περασμένο Σάββατο, στη Στουτγάρδη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν διακεκριμένοι ομιλητές – και από την Ελλάδα.

 

Η δημοσιογράφος Τουρκάν Μπαλαμπάν, με καταγωγή από το Χορτοκόπι της Τραπεζούντας, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην ποντιακή κοινωνία καθώς και στις γυναίκες που εντάχθηκαν στο αντάρτικο προκειμένου να αποφύγουν την ατίμωση και τις δολοφονίες των Τούρκων που έκαιγαν χωριά, έσφαζαν και βίαζαν, χτυπώντας το κύτταρο της οικογένειας με στόχο να βάλουν στο περιθώριο και να αφανίσουν καθετί ελληνικό και χριστιανικό. Η Μπαλαμπάν ανέφερε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: της Ελένης Τσαβούς, η οποία πολεμούσε με σθένος τους Τούρκους τονίζοντας ότι ο Πόντος ήταν η πατρίδα της, και της Πελαγίας, την οποία απήγαγαν από την οικογένειά της, την πάντρεψαν με μουσουλμάνο, και στο βαθύ γήρας αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό στα παιδιά της και οι συγγενείς σε Ελλάδα και Τουρκία συναντήθηκαν μετά από περίπου 100 χρόνια.


Λεϊλά Ιμρέτ

Αργότερα το λόγο πήρε η Λεϊλά Ιμρέτ από το Κουρδιστάν (πρώην δήμαρχος της πόλης Τσίζρε, που οι Τούρκοι την καθαίρεσαν και διόρισαν Τούρκο στη θέση της), η οποία τόνισε πως οι βιαιότητες των Τούρκων συνεχίζονται και σήμερα, όμως με πιο σύγχρονα μέσα. Στο λόγο της τόνισε πως από την αρχαιότητα οι Κούρδοι σέβονταν και τιμούσαν τις γυναίκες, και τώρα οι Τούρκοι καταπιέζουν όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και όλες τις εθνότητες και ιδιαίτερα τους Κούρδους, θέλοντας να τις αφανίσουν ή να τις αφομοιώσουν.

Τέλος ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης (συγγραφέας-κοινωνιολόγος) επισήμανε στο λόγο του τη συστηματική γενοκτονία που υπέστησαν οι γυναίκες στον Πόντο. «Η γυναικοκτονία είναι βιολογική. Η οικογένεια και η γυναίκα είναι η συνέχεια της ζωής. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει συνέχεια. Αυτή η βιολογική γυναικοκτονία έγινε ειδικά στον Πόντο, υπήρχε και στην Αρμενία. Όμως αυτή η γυναικοκτονία συνεχίζεται και σήμερα, στην Κουρδία, εκεί όπου σήμερα ένας λαός αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση» τόνισε. Ο Μ. Χαραλαμπίδης έκλεισε την ομιλία του προτείνοντας το 2019, που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, να πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στη Στουτγάρδη όπου θα τιμηθούν όλες οι γυναίκες ως πηγή ζωής ενάντια στην ιδεολογία του κεμαλισμού.


Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά η Ντεβρίμ Καβάλι και ο λυράρης Μπάμπης Θεοδωρίδης, με κουρδικά και ποντιακά μοιρολόγια

 

Το παρών έδωσαν πρόεδροι και μέλη των ποντιακών σωματείων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Έλληνες της Στουτγάρδης, όπως επίσης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΙΣΥΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης, καθώς και νέοι επιστήμονες ποντιακής καταγωγής που σπουδάζουν ή εργάζονται στη Στουτγάρδη.

Πηγή: efxinospontos.gr. / pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης