Στιγμιότυπα από την 13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ στην Καστοριά (φωτο, βίντεο)

06Σεπ

 

Στον θαυμάσιο χώρο της κατασκήνωσης Βογατσικού του Δήμου Άργους Ορεστικού, φιλοξενήθηκε η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ, με θέμα: Παρχάρια και Μωμοέρια από τον Πόντο στη Δυτική Μακεδονία.

Συμμετείχαν 180 περίπου νέες και νέοι, απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

 

Η Συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή με χαιρετισμούς, από τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων, Γιώργο Αμαραντίδη, τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστο-Δημήτρη Τοπαλίδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, Αναστάσιο Ξανθόπουλο, το γραμματέα του ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου και περιφερειακό σύμβουλο Δυτ. Μακεδονίας,  Γιώργο Χριστοφορίδη και τον αντιπρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, Κωνσταντίνο Χατζημιχαηλίδη.

Μετά τους χαιρετισμούς, παρατέθηκε δείπνο με υπέροχα ποντιακά εδέσματα, την φροντίδα των οποίων είχε (καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στην κατασκήνωση) η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, παραγωγός των παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων «Βερμίου Γης».

Ακολούθησε μια καταπληκτική ποντιακή μουσική βραδιά, στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η νεολαία. Έπαιξαν μουσικά σχήματα των νέων, οι οποίοι γέμισαν το χώρο με τη ζωντάνια τους.

Το Σάββατο παρουσιάστηκαν οι δύο ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες της Συνάντησης. Η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου ανέπτυξε το θέμα Τα Παρχάρια από τον Πόντο στο Βέρμιο, ενώ ο Θεόδωρος Πιλαλίδης το θέμα, Μωμοέρια από τον Πόντο στην Δυτ. Μακεδονία. Λαογραφικές & Βιωματικές καταγραφές.

Η 13η Πανελλήνια Συνάντηση θα ολοκληρωνόταν την Κυριακή με τις εισηγήσεις του τέως πρόεδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και επίτιμου προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη και του πρόεδρου της ΠΟΕ Χρήστου-Δημήτριου Τοπαλίδη με θέμα, Ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στόχοι και προοπτικές.

Πηγή: fonikastorias.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης