Στα κοιμητήρια Καλαμαριάς οι Πόντιοι έφαγαν μαζί με τους νεκρούς

17Απρ

Έστρωσαν προσεκτικά τα κόκκινα τραπεζομάντηλα και άπλωσαν πάνω κόκκινα αυγά, τανωμένο σορβά, πισία, ωτία και διάφορους μεζέδες, ενώ στα ποτήρια μπήκε κρασί και τσίπουρο. Με αυτό τον τρόπο οι Καλαμαριώτες την Κυριακή του Θωμά υποδέχτηκαν στον πάνω κόσμο τις ψυχές των νεκρών οι οποίες θα μείνουν μαζί τους μέχρι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η αναβίωση του εθίμου στα κοιμητήρια Καλαμαριάς ξεκίνησε με τρισάγιο στον τάφο του Παπανικόλα Οικονομίδη, του ιερέα που έστησε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Στη συνέχεια όλοι απέτισαν φόρο τιμής στον «πατριάρχη» Γώγο Πετρίδη και στον λυράρη Γιάννη Βλασταρίδη.

«Αισθάνομαι τιμή και δέος», ανέφερε στο TV100 Αλέξης Στεφανίδης. «Η μάνα έν’ κρύον νερόν» έπαιξε, μεταξύ άλλων, η λύρα του πάνω από τους τάφους και όλοι σιγοτραγουδούσαν τους στίχους μαζί με τον Γιώργο Στεφανίδη· κάποιοι, άνδρες και γυναίκες, αυτή τη γιορτινή Κυριακή έβαλαν τις φορεσιές τους.

«Το έθιμο έχει τις ρίζες στην αρχαιότητα. Πιστεύεται ότι οι ψυχές των νεκρών επικοινωνούν με τους ζωντανούς μέχρι τη μέρα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι βλέπουμε σε περιοχές που έχουν κατοικηθεί από Ποντίους του δυτικού και ανατολικού Πόντου να εορτάζεται η αναβίωση του ταφικού εθίμου είτε την Κυριακή του Θωμά είτε του Αγίου Πνεύματος», ανέφερε στο TV100 η δημοσιογράφος και ερευνήτρια Θωμαΐς Κιζιρίδου.

 

πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης