ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Σύμπραξη 18 συλλόγων, με εκδηλώσεις για την Γενοκτονία

05Απρ

 

Μεγάλες κοινές επετειακές εκδηλώσεις , για την συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης και πιο τραγικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, συνδιοργανώνουν 18 πολιτιστικοί-ποντιακοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Πτολεμαϊδας-Εορδαίας, από τις 21 Απριλίου έως και τις 19 Μαϊου.
Τιμώντας τα 100 χρόνια και την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαϊου, οι εκπρόσωποι των συλλόγων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Πτολεμαϊδα, το αναλυτικό πρόγραμμα των 6 δράσεων και 6 εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει στην περιοχή, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και του Δήμου Εορδαίας.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ποντιακού και Μικρασιαστικού Συλλόγου Καρυοχωρίου Εορδαίας Παντελής Σαββαϊδης, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει δύο ημερίδες για την γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής στις 21 Απριλίου και στις 11 Μαϊου στην Πτολεμαϊδα, παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες …100 χρόνια μετά» και του ντοκυμαντέρ «Η μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη στις 4 Μαϊου, Αγώνα δρόμου «τρέχω για τη Μνήμη» στις 5 Μαϊου, βραδιά ποντιακής ποίησης «Ο Πόντος ζει, ο Πόντος καλατσεύ» στις 12 Μαϊου και Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στην κεντρική πλατεία Πτολεμαϊδας, στις 19 Μαϊου.

Στην έδρα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας και στο κτίριο που έχει κατασκευαστεί κατά το αρχιτεκτονικό πρότυπο του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Τουμανίδου υπογράμμισε την σημασία της πρωτοβουλίας των 18 συλλόγων της περιοχής, από την οποία και ξεκίνησε την δεκαετία του 1980 η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όπως επεχτύπησε ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντοκώμης Μάκης Μιχαηλίδης.
Στην ανάγκη της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής στάθηκε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φιλώτα και μέλος της Διοίκησης του ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας-Ηπείρου και Κέρκυρας Βασίλης Αλεξανδρίδης, ενώ κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αναρράχης Γιάννης Τσαρτσιταλίδης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασβεστόπετρας Παναγιώτα Κεφαλοπούλου, υπογραμμίζοντας και την συμμετοχή της δημοτικής και περιφερειακής αρχής , στις επετειακές εκδηλώσεις.
Στους συμμετέχοντες-συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων, στάθηκε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Ποντίων Περδίκκα Εορδαίας Πολύκαρπος Σαββίδης, όπου εκτός από τους 7 εκπροσώπους των Συλλόγων που μίλησαν χθες στην κοινή συνέντευξη τύπου, περιλαμβάνονται ακόμη οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίου Χριστοφόρου, Ανατολικού, Μηλοχωρίου, Κομάνου , Κομνηνών, Μεσοβούνου , και Πύργων Εορδαίας, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός και Αθλητικός Σύλλογος Πενταβρύσσου, η Πανελλήνια Ένωση Σουρμενιτών και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σπηλιάς.
ΕΡΤ Κοζάνης- Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης.

 

news.makedonias.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης