Οι Πόντιοι του Νιου Τζέρσεϊ τίμησαν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής

12Σεπ
  • Φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Μιχάλης Κακιάς)
  • Οι Πόντιοι του Νιου Τζέρσεϊ τίμησαν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής
    Οι Κ. Τσιλφίδης, Γ. Τσιλφίδης και Π. Ιωσηφίδης ανάβουν κερί στην Παναγιά (φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Μ. Κακιάς)
Πιστό στο ραντεβού του, το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στο Ουεστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ τίμησε με μια σεμνή τελετή τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, του Ολοκαυτώματος της Επτάκωμης Σάντας, των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας στην Αμάσεια του Πόντου, της Μικρασιατικής Καταστροφής και των Σεπτεμβριανών της Πόλης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στη Μονή και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

Παιδιά φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές τίμησαν τα θύματα.

 

Η τελετή ξεκίνησε με Εσπερινό και επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κοτρώτσο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων με χαιρετισμούς και παρουσιάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος.

Το λόγο πήρε πρώτα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ολέθριες για την ανθρωπότητα επιπτώσεις του θρησκευτικού φανατισμού: «Όλα αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σημειώθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών δεκαετιών θα μπορούσαν ίσως να είχαν αποφευχθεί εάν οι κυβερνήσεις και οι λαοί έκαναν κάτι για να σταματήσουν την εξάπλωση του θρησκευτικού φανατισμού».

Ακολούθησε η ομιλία του ιστορικού Ισίδωρου Σιδερόπουλου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διερεύνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων για πολλά χρόνια αποτελούσε θέμα ταμπού, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον απασχόλησης και διερεύνησης. «Ακόμη και για την ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκαν οκτώ δεκαετίες για να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. […] Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν απέκτησε τη δικαίωση που επιβαλλόταν, αφενός γιατι το πολιτικό κλίμα δεν επέτρεψε να διερευνηθούν αυτά τα εγκλήματα και αφετέρου όταν αυτό έγινε, αντιμετώπισε ένα εχθρικό περιβάλλον. Έτσι, μετά τη Γενοκτονία έχουμε και τις θεωρίες περί εθνοκάθαρσης, δύο διαφορετικών εννοιών τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε και να υποτιμούμε τα ιστορικά γεγονότα» τόνισε ο Ισ. Σιδερόπουλος.

 

Πηγή: ekirikas.com/ pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης