Οι Πόντιοι της ομογένειας κρατούν ζωντανή την παράδοση

06Σεπ

Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ (βίντεο)

 

Με σεβασμό στην παράδοση του Πόντου και με επίκεντρο τον ποντιακό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου στο Ουεστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» ΗΠΑ-Καναδά και την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.

Το Φεστιβάλ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά νεολαίοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας με βασικό συνδαιτυμόνα την αγάπη τους για τον Πόντο.

 

Την πρώτη μέρα τελέστηκε Εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα των «Σεπτεμβριανών».*Ακολούθησε η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο Πολλά είπαν για τ’ εμένα, κα οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με τον κόσμο να απολαμβάνει γνήσια ποντιακή μουσική και χορό μέχρι πρωίας.

Geplaatst door Holy Institution Panagia Soumela op vrijdag 1 september 2017

 

Τις καλύτερες εντυπώσεις συγκέντρωσε η μουσικοχορευτική παράσταση «Τραπεζούντα! Η πρωτεύουσα του Πόντου, το διαμάντι της Ανατολής», που παρουσιάστηκε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων. Στην παράσταση αναδείχθηκαν ιστορικά στοιχεία της αλησμόνητης πατρίδας με τους νέους από τις ποντιακές οργανώσεις των ΗΠΑ και Καναδά και τους καλλιτέχνες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να αποσπούν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.

Μικρό μέρος της μουσικοχορευτικής παράστασης (βίντεο: ISIPATRA)

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική. Η αναβίωση της ποντιακής μουσικής παράδοσης δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιώργος Σοφιανίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Χρήστος Τικταπανίδης, Γιάννης Σανίδης, Σωτήρης Θεοδωρίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Γιώτης Ευθυμιάδης. Δίπλα τους ήταν οι: Δημήτρης Στεφανίδης, Βαγγέλης Πεσιρίδης, Βασίλης Γεωργιάδης, Μιχάλης Πεσιρίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Κώστας Απαζίδης, Σωκράτης Τογρίδης.

Το Φεστιβάλ έριξε την αυλαία του με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ήμμμμαρτα!!!», σε κείμενα και σκηνοθεσία της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με τη συμμετοχή των γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Νόργουοκ «Πόντος».

Ζωντανά από Ηνωμένες Πολιτείες η παράσταση "Ήμαρτααααα!!!"

Geplaatst door REC Productions op zondag 3 september 2017

Η παράσταση «Ήμμμμαρτα!!!» (βίντεο: REC Productions)

___
* Αυτά τα Σεπτεμβριανά δεν θα πρέπει να συγχέονται με την τραγική ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, το ’55. Η ιδέα βασίζεται στη σκέψη ότι η Γενοκτονία του Πόντου (κυρίως στην Αμάσεια και τη Σάντα) έγινε τον Σεπτέμβριο του 1921, η καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955 και η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001. Έτσι κάθε Σεπτέμβριο τελείται μνημόσυνο και ακολουθεί σχετική εκδήλωση.

 

πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης