Με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και την νεολαία να πρωτοστατεί, ολοκληρώθηκαν τα «23α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα»

05Αυγ

Με απόλυτη επιτυχία, την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και την νεολαία να πρωτοστατεί, ολοκληρώθηκαν οι 4μερες εκδηλώσεις 26-27-28-29 Ιουλίου 2019 της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (ΕΠΠ) «23α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα». Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό Ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα υπό τους ήχους της λύρας και του Αγγείου διασκέδασαν μέλη και φίλοι του συλλόγου στο προαύλιο χώρο του 6ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή της αντιπεριφέρειας και του δήμου Κατερίνης που στηρίζουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της ΈΠΠ.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παρασκευή 26 Ιουλίου με χαιρετισμούς από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και τον μέχρι πρότινος δήμαρχο και νυν βουλευτή Σάββα Χιονίδη, όπου εξήραν το τεράστιο πολιτιστικό έργο, μέσα από τις πολυεπίπεδες δράσεις, που επιτελεί διαχρονικά η ΈΠΠ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν ποντιακοί χοροί από τα εφηβικά και μεγάλα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν στο τραγούδι
Γιώργος Σοφιανίδης, στη λύρα ο Κώστας Παπουτσίδης, στο Αγγείο ο Ιορδάνης Πασχαλίδης, στη λύρα και το τραγούδι ο Γιάννης Αθανασιάδης, στο αρμόνιο ο Κώστας Αντωνιάδης και στο νταούλι ο Φάνης Μεγαλόπουλος και ο Σίμος Συμεωνίδης. Την επόμενη ημέρα Σάββατο 27 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΠΠ βράβευσε τους αριστούχους μαθητές της σχολικής περιόδου 2018-2019 των τμημάτων χορού και λύρας του συλλόγου. Παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης παρουσίασε ο πολιτιστικός σύλλογος «Ξαθέρι» ενώ στο ποντιακό γλέντι συμμετείχαν: ο Σωκράτης Κυψελίδης, στη λύρα ο Παναγιώτης Ασλανίδης, στη λύρα και το τραγούδι ο Κώστας Σωπιάδης και ο Γιώργος Φιρινίδης, στο αρμόνιο ο Γιώργος Στοφορίδης και στο νταούλι ο Νίκος Κουλαξουζίδης και ο Φάνης Μεγαλόπουλος.

 

Άποψη από το γλέντι (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Την Κυριακή 28 Ιουλίου τις εκδηλώσεις άνοιξε ο πρόεδρος της ΈΠΠ Κώστας Παπουτσίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του εκ μέρος όλου του ΔΣ, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς καθώς και όλους τους εθελοντές των εκδηλώσεων αναφέρθηκε στην σημασία και στις δράσεις του συλλόγου που
κάνει για να τιμήσει την 100η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και επεσήμανε ότι ο αγώνας για την διεθνή αναγνώριση θα συνεχίσει μέχρι την τελική δικαίωση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην νεολαία, η οποία στην διάρκεια του τριημέρου κατέκλυσε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι ο στόχος του Συλλόγου άλλωστε είναι να μεταφέρει σε αυτήν, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού και εξέφρασε μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. Την σκυτάλη πήραν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου που καθήλωσαν τους παρευρισκομένους με την άψογη παρουσία τους ενώ πριν τον Πυρρίχιο χορό Σέρα, έγινε μία μικρή δέηση στον Πόντο με την συγκλονιστική ερμηνεία του ανεπανάληπτου Αλέξη Παρχαρίδη. Και η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι με τους: Αλέξη Παρχαρίδη, στη λύρα Κώστα Παπουτσίδη, στο αγγείο Ιορδάνη Πασχαλίδη, στο τραγούδι Μελίνα Παραστατίδου, στον κεμανέ Μάκη Λολοσίδη, στο αρμόνιο Ηλία Ρακόπουλο, και στο νταούλι Γιώργο Μιχαηλίδη και Σίμο Συμεωνίδη. Τέλος την Δευτέρα 29 Ιουλίου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ποντιακή θεατρική κωμωδία «Ταπιάτ κι αλλάζομεν» του πολιτιστικού συλλόγου του Μεσόβουνου «Κρέμιτσα».

Σκηνή από το θεατρικό έργο «Ταπιάτ κι αλλάζομεν» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν εκθέσεις φωτογραφίας του Πόντου «3000 χρόνια Έλληνικής Ιστορίας» και του τμήματος ζωγραφικής «Αφιέρωμα στην γενοκτονία» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, έκθεση βιβλίου του βιβλιοπωλείου «Νέστωρ» καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου
Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης–Πιερίας «Αγία Κατερίνη». Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρώην πρόεδρος ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος Ποντιακών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Νομού Πιερίας.

 

trapezounta.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης