Η Πάφος υποδέχεται την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά

26Απρ
  • Από παλαιότερη μεταφορά της εικόνας (φωτ.: agiosgeorgioshalinaras.blogspot.gr)

 

Την ιερή εικόνα του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά θα έχουν την ευκαιρία να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν οι πιστοί της Πάφου το διήμερο 5 και 6 Μαΐου. Η εικόνα έχει μεγάλη ιστορική σημασία, ιδιαίτερα για τους Πόντιους, αφού μεταφέρθηκε το 1923 από την Αργυρούπολη του Πόντου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα λάβουν χώρα και οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η εικόνα θα μεταφερθεί στο νησί μετά από πρωτοβουλία της Μητρόπολης Πάφου, των ποντιακών σωματείων Πάφου, της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής και της Γραμματείας Οικουμενικού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 5 Μαΐου (ώρα 17:00) θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του Ποντιακού Σωματείου «Άγιος Γεώργιος» από τον μητροπολίτη Πάφου, ενώ η χορευτική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης θα παρουσιάσει ποντιακούς χορούς. Την ίδια ημέρα (ώρα 18:30) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Αγριδιών η εικόνα του Αγίου Γεώργιου του Χαλιναρά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και θα ακολουθήσει Εσπερινός. Για την ιστορία της εικόνας θα μιλήσει στους πιστούς ο εκπαιδευτικός Βασίλης Κωνσταντινίδης. Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με ποντιακούς χορούς από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» του Άγη Τουρσίδη και δεξίωση στην αυλή του ναού.

Την Κυριακή 6 Μαΐου θα λάβει χώρα μνημόσυνο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Κάτω Πάφου, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά να βρίσκεται στο ναό για προσκύνηση. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον Τάκη Σκανδαλάκη (καθηγητής ΕΚΠΑ, τέως υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας) και τον Ηλία Ιορδανίδη (πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής). Η τελετή θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στον μνημείο των Ελλήνων του Πόντου στον εξωτερικό χώρο του ναού.

 

πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης