«Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης: Οι Σουηδοί τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και τους Πόντιους

19Οκτ
  • (Φωτ.: «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης)

Με σκοπό να διατηρήσουν τον ποντιακό ελληνισμό και να τον μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές των ομογενών που ζουν και εργάζονται στη Σουηδία δουλεύουν αδιάκοπα το ΔΣ και οι δεκάδες εθελοντές του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης τα τελευταία 35 χρόνια. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ποντιακού συλλόγου της βόρειας Ευρώπης, αλλά και ενός από τους σημαντικότερους ελληνικούς συλλόγους της Σκανδιναβίας, Κώστας Φραγγίδης, μιλά αποκλειστικά στο pontos-news.g

«Ο μέσος Σουηδός τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τους Έλληνες και για τους Πόντιους» τονίζει ο Κώστας Φραγγίδης.

 

Από το 1984 που ιδρύθηκε ο σύλλογος στη Στοκχόλμη, όπου και εδρεύει μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις ποντιακού ενδιαφέροντος συσπειρώνοντας την ποντιακή ομογένεια της Σουηδίας. Ο σύλλογος αριθμεί σήμερα 400 ενεργά μέλη, το μεγαλύτερο καμάρι του όμως είναι τα 80 ποντιόπουλα και νεολαίοι που συμμετέχουν ανελλιπώς στα τμήματα χορού και λύρας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις εγκαταστάσεις του λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως διαλέξεις ιστορίας, λαογραφίας, παρουσίαση βιβλίων, χορευτικές μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τις εθνικές εορτών Ελλάδας και Σουηδίας, κ.ά.


Τα παιδιά και οι νέοι του συλλόγου χορεύουν ποντιακούς χορούς (φωτ.: «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης)

Ο Κώστας Φραγγίδης για τη σχέση των Σουηδών με τους Πόντιους της ομογένειας είπε: «Ο ποντιακός ελληνισμός έγινε γνωστός στην κοινωνία της Σουηδίας το 2010. Ο σύλλογός μας ήταν ένας εκ της τριλογίας των Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων που πετύχαμε τον μακρόχρονο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή.

Ο μέσος Σουηδός τρέφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στην Ελλάδα και τους Έλληνες, λόγω της αγάπης του για την ιστορία μας, κι αυτή η αγάπη επεκτείνεται και σε εμάς τους Ποντίους».

Ο αγώνας για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού των Ποντίων στις σκανδιναβικές χώρες συνεχίζεται με συμμετοχές σε φεστιβάλ, ραδιοφωνικές εκπομπές και άρθρα σε τοπικές εφημερίδες. «Όλοι δουλεύουμε ως εθελοντές στο όνομα του ποντιακού πολιτισμού και των αξιών που πρεσβεύει. Είμαστε όλοι υπηρέτες του συλλόγου. Ακολουθούμε τα χνάρια των ιδρυτών του που έβαλαν τις βάσεις για να μπορούμε εμείς σήμερα να συνεχίζουμε το έργο τους και να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο», κατέληξε ο πρόεδρος.

Πλησιάζει το μεγάλο φθινοπωρινό γλέντι
Αυτό το διάστημα το σωματείο προετοιμάζεται για το πρώτο φθινοπωρινό ποντιακό γλέντι της σεζόν με προσκεκλημένος πολλούς καλλιτέχνες από Ελλάδα. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 20:00, στο White Palace Festvåning, και θα εμφανιστούν ο Κώστας Θεοδοσιάδης (τραγούδι), ο Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), ο Στάθης Παυλίδης (τραγούδι), ο Σταύρος Ιωαννίδης (κλαρίνο) και ο Μπάμπης Ξανθόπουλος (λύρα, τραγούδι), ενώ θα λάβουν μέρος τα τμήματα χορού και λύρας του συλλόγου.

Ελένη Κάλλη

pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης