Έλαμψε ο πολιτισμός του Πόντου στο αφιέρωμα «Πόντος έν’ άστρον φωτεινόν» (φωτο, βίντεο)

30Σεπ

 

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την απονομή φόρου τιμής στους Έλληνες του Πόντου πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων από το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγ. Νικολάου και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Η ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού με ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες και ειδήμονες του χώρου, με γεύσεις και χορούς της αλησμόνητης πατρίδας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

«ΠΟΝΤΟΣ ! ΕΝ’ ΑΣΤΡΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΝ» Τα ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα Ηρακλέιου και Χανίων , στο διήμερο αφιέρωμα του συλλόγου μας στον Πόντο ('Αγιος Νικόλαος 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2017).

Geplaatst door Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου op maandag 25 september 2017

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με ομιλίες από τον δρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος μίλησε για το θέμα «Αναζητώντας τις αιτίες για την ποντιακή τραγωδία», και τον ερευνητή, χοροδιδάσκαλο και συγγραφέα Νίκο Ζουρνατζίδη ο οποίος αναφέρθηκε στους χορούς του Πόντου και τις επιδράσεις αλλογενών φύλλων. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Πόντος – Οι μεγάλες ώρες, ενώ η πρώτη εκδήλωση του διήμερου ολοκληρώθηκε… γευστικά. Οι κυρίες του συλλόγου είχαν ετοιμάσει ποντιακά εδέσματα τα οποία τα πρόσφεραν στην εκδήλωση «Πόντου γεύσεις», που ακολούθησε.

Ο εντυπωσιακός χορός Σέρρα, από το Ποντιακό Σύλλογο Χανίων «H Ρωμανία»,(από το διήμερο αφιέρωμα στον Πόντο του Συλλόγου μας, «ΠΟΝΤΟΣ ! ΕΝ’ ΑΣΤΡΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΝ» , στον 'Αγιο Νικόλαο 23-24 Σεπτεμβρίου 2017).Ο χορός Σέρρα θεωρείτε ότι είναι ο Πυρρίχιος (χορός της φωτιάς), που αποτελεί αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά.Τον χόρεψαν οι Κουρήτες, οι Αθηναίοι στα Παναθήναια και οι Λάκωνες στα Διοσκού ρεια. Οι Έλληνες του Πόντου τον διατήρησαν ζωντανό έως τις μέρες μας.Ο Πυρρίχιος λεγόταν στην Κύπρο "πρόλις", στην Μακεδονία "τελεσίας", στην Κρήτη "ορδίτης ή επικρήδιος" στη Θράκη "κλαβρισμός". Παραλλαγές του, σήμερα, στην Κρήτη είναι ο Πεντοζάλης (ή Πεντοζάλι) και ο Πηδηχτός.

Geplaatst door Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου op maandag 25 september 2017

Κατά την επόμενη μέρα αναδείχτηκε η χορευτική κουλτούρα του Πόντου με παραστάσεις από τους ποντιακούς συλλόγους της Κρήτης. Τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ηρακλείου «Εύξεινος Λέσχη» και του Συλλόγου Ποντίων Χανίων «H Ρωμανία» ανέβηκαν στη σκηνή των εκδηλώσεων παρουσιάζοντας χορούς του Πόντου.

  • Φωτογραφίες και βίντεο: Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου.

 

πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης