Όλα όσα έγιναν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού της ΔΙΣΥΠΕ — Βόμβα η παραίτηση Παρχαρίδη

10Αυγ

Αυλαία έριξε  το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 5&6 Αυγούστου, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, εν μέσω ποικίλων αντιδράσεων από ποντιακές ομογενειακές οργανώσεις και σφραγίστηκε από την ανακοίνωση αποχώρησης από τον οργανωμένο ποντιακό χωρό του προέδρου του οργάνου Γιώργου Παρχαρίδη.

Ίσως για αυτό πολλοί λένε πως το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

 

Το συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ έγινε με τη συμμετοχή 103 σωματείων από την Ελλάδα, την Αυστραλία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η απουσία της ΟΣΕΠΕ, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά και της Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κάθε άλλο πέρασαν απαρατήρητες. Εξάλλου είχαν προηγηθεί οι σκληρές ανακοινώσεις και του προέδρου της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη αλλά και των ομοσπονδίων για την απόφασή τους να μην συμμετέχουν. Αναφερόμενος σε αυτές τις ανακοινώσεις, ο γενικός γραμματέας του απερχόμενου ΔΣ της ΔΙΣΥΠΕ, βουλευτής ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, τόνισε πως «ο διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, με δημοσιοποιήσεις προτάσεων μέσω FB και ιστοσελίδων, αλλά συμμετοχή στα όργανα».

Αποχώρηση Γιώργου Παρχαρίδη

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παρχαρίδης κάνοντας τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΣΥΠΕ, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει οριστικά από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, μετά από 50 χρόνια ενασχόλησης. «Θέλω να σας γνωρίσω ότι εγώ δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα, αποχωρώντας οριστικά από τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό μετά από 50 χρόνια ενασχόλησής μου με αυτό. Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση σας όπως και στην κρίση της ιστορίας. Επ’ ευκαιρία την ημέρα αυτή που είναι πολύ σημαντική στην ζωή μου θέλω να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου στην μακρινή αυτή πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτ. Μπαρμπαρούσης)

Μιλώντας για το έργο της 4ετίας 2013-2017, παραδέχθηκε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα έπρεπε και το απέδωσε στο ό,τι «τα τελευταία δύο χρόνια αφιερώθηκε τεράστιος χρόνος για την τροποποίηση του καταστατικού  και στην μη ενεργή συμμετοχή των τριών ομοσπονδιών του εξωτερικού.»

Στο μεταξύ οι σύνεδροι έκαναν δεκτή την πρόταση του πρώην προέδρου της ΕΠΟΝΑ Αλέξανδρου Εφραιμίδη για τη σύσταση επιτροπής για την προετοιμασία των επετειακών εκδηλώσεων ενόψει του 2019. Ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης πρότεινε τα μέλη της Επιτροπής να προέρχονται από όλες τις ομοσπονδίες του κόσμου, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και προσωπικοτήτων, εντός και εκτός του ποντιακού χώρου.

Η συγκρότηση της επιτροπής θα γίνει στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα από το νέο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ψήφισμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού της ΔΙΣΥΠΕ.

 

 

πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης