Τα σημεία της Παναγίας Σουμελά που θα είναι προσβάσιμα για τους επισκέπτες

09Ιαν

Η Παναγία Σουμελά, σύμβολο ανά τους αιώνες του ποντιακού ελληνισμού, και ιστορικό μνημείο της Τραπεζούντας, σύντομα θα ανοίξει για να υποδεχθεί εκατομμύρια πιστούς και επισκέπτες από διάφορες γωνιές της γης. Αρχικά, ένα μέρος της μονής θα είναι προσβάσιμο για το κοινό και σταδιακά θα δοθούν και άλλα σημεία εισόδου στο ιστορικό μοναστήρι των Ελλήνων του Πόντου.

Η μονή παραμένει κλειστή από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης.

 

Η πρώτη φάση των εργασιών στο όρος Μελά έχει ολοκληρωθεί, και όπως επισημαίνει, σύμφωνα με το TRT, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου, «στη Σουμελά δεν μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε κανένα άλλο μέρος εκτός από τον κύριο ναό στο βράχο ή από το προαύλιο. Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του μοναστηριού θα ανοίξουν για το κοινό όλοι οι χώροι περιλαμβανομένων των μικρών παρεκκλησιών που υπάρχουν, τα κελιά των μοναχών, της βιβλιοθήκης και του μαγειρείου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της μελέτης που έχει εγκρίνει και πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η απόσπαση ενός βράχου 1.600 τόνων απομένει πλέον για να αποπερατωθεί το βασικό στάδιο των εργασιών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το επόμενο, αλλά μετά την απομάκρυνση του τεράστιου βράχου ένα μέρος της μονής σχεδιάζεται να ανοίξει για το κοινό.

Ο επόμενος στόχος που έχει τεθεί είναι η πρόσβαση του κοινού σε κάθε σημείο του μοναστηριού, περιλαμβανομένων και των άγνωστων μέχρι σήμερα παρεκκλησίων που ανακαλύφθηκαν. «Θα υπάρχει πλέον η ευκαιρία επίσκεψης στα παρεκκλήσια, τα οποία γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αλλά δεν ήταν προσβάσιμα για τον κόσμο. Με μια νέα εφαρμογή θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στους επισκέπτες και εκείνο το δύσβατο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην άκρη του βράχου», πρόσθεσε ο Αλί Αϊβάζογλου.

πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης