Συναπάντεμα 2018

16Μαρ

Φωτο: Μέρος της λαογραφικής έκθεσης

 

Σημαντικές πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

 

Ένα τριήμερο γεμάτο ποντιακού χορού, μουσικής και ιστορίας έκλεισε την περασμένη Κυριακή, 11 Μαρτίου, με Γενική Συνέλευση και μεσημεριανό γλέντι στο σπίτι του Ποντοξενιτέα στο Earlwood του Σίδνεϊ. Σε μία φιλική ατμόσφαιρα η οποία έκανε όλους τους παρευρισκόμενους υπερήφανους, πάρθηκαν ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την μελλοντική πορεία της Ομοσπονδίας.

Οι αντιπρόσωποι των επτά συλλόγων αποφάσισαν να συγκεντρωθούν το 2019 στην Καμπέρα για το επόμενο Συναπάντεμα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το ετήσιο αντάμωμα των Ποντίων θα λάβει χώρα στο πολιτικό κέντρο της Αυστραλίας – η πρώτη ήταν το 2006.

Συζητήθηκε η συστηματική επίθεση των Σκοπιανών της Αυστραλίας στους Ποντίους και τους άλλους επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις τους στους δρόμους της Αυστραλίας. Πέρα από την ανακοίνωση Τύπου της προηγούμενης εβδομάδος, ετοιμάζονται και άλλες δράσεις γύρω από το θέμα αυτό. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Όπως είναι γνωστό με χυδαία πλακάτ και συνθήματα του τύπου «οι Πόντιοι προσπαθούν να αποκρύψουν το βρώμικο μεσανατολίτικο αίμα τους γινόμενοι ‘Μακεδόνες’», οι Σκοπιανοί έχουν ανανεώσει τον πόλεμο εναντίον των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στον μακεδονικό χώρο.
Όπως γνωρίζουμε πλέον κινητήρια δύναμη των επιθέσεων είναι η τουρκική πρεσβεία στην Καμπέρα, η οποία –σύμφωνα με ανακοίνωση σκοπιανής οργάνωσης– έχει επί σειρά μηνών συναντήσεις με οργανώσεις Σκοπιανών της Αυστραλίας.

Με το βλέμμα προς το άμεσο μέλλον, προγραμματίζονται εκδηλώσεις στην Καμπέρα και σε άλλες πόλεις γύρω από την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με επίκεντρο την 100ή επέτειο από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στον Πόντο στις 19 Μαΐου 1919. Με το γεγονός αυτό ξεκίνησε η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας, η οποία έκλεισε με την λεγόμενη «Ανταλλαγή των Πληθυσμών».

Επίσης, εξετάζεται η συνεργασία με τον Διεθνή Σύλλογο Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) και το επόμενο συνέδριό τους στο Phnom Penh της Καμπότζης τον Ιούλιο του 2019.
Στις δηλώσεις του με τις οποίες έκλεισε το Συναπάντεμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Παπουλίδης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του τριημέρου, ειδικά τα στελέχη του Ποντοξενιτέα με πρόεδρο την κα. Μαρία Άνθονυ.

Επίσης τον χοροδιδάσκαλο του Ποντοξενιτέα κ. Ευθύμη Αυγετίδη, ο οποίος επιμελήθηκε το λεύκωμα του Συναπαντήματος, το μουσικοχορευτικό σεμινάριο με τον κ. Νίκο Ζουρναντζίδη και την λαογραφική έκθεση στο σπίτι του Ποντοξενητέα την Κυριακή.

Στο Συναπάντεμα συγκεντρώθηκαν οι Ποντιακή Αδελφότητα Καμπέρρας, Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας (Αδελαΐδα), Ποντιακή Αδελφότητας Wollongong «Ο Διογένης», Λαογραφικός Σύλλογος «Ακρίτες του Πόντου» (Μελβούρνη), η Ποντιακή Εστία (Μελβούρνη) και, φυσικά, οι οικοδεσπότες του Σίδνεϊ, η Ποντιακή Αδελφότητα «Ποντοξενιτέας» και η Ποντιακή Ένωση Νέας Νοτίου Ουαλίας «Παναγία Σουμελά».

 

Πηγή: neoskosmos.com

 

 

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης