Οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

17Μαΐ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Στην Αθήνα

Με τη συγκέντρωση και την αλλαγή φρουράς στην πλατεία Συντάγματος, και συγκεκριμένα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το Σάββατο 19 Μαΐου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Ώρα 19:00: Αλλαγή Προεδρικής Φρουράς, με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη στολή του Πόντιου αντάρτη. Θα ακολουθήσει ομιλία του Φάνη Μαλκίδη (δρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών).
  • Ώρα 19:45: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
  • Ώρα 20:00: Πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και επίδοση Ψηφίσματος.

Για την Κυριακή 20 Μαΐου στις 08:00, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, έχει προγραμματιστεί επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας και αργότερα στην Μητρόπολη Αθηνών θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θα ακολουθήσει ομιλία του Γιώργου Βαρυθυμιάδη (πρόεδρος ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων) και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

 

Στην Θεσσαλονίκη

Με κεντρική κοινή εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 19 Μαΐου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ(ΠΟΣΕΠ) ολοκληρώνουν τις δράσεις τους για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 18:30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
  • 19:00: Κεντρική ομιλία από τον Ταμέρ Τσιλινγκίρ, με καταγωγή από τη Λιβερά της Ματσούκας, συγγραφέα και ακτιβιστή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πολιτικό εξόριστο σήμερα στην Ελβετία.
  • 20:30: Επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο.
  • 20:45: Έναρξη πορείας από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο, και επίδοση ψηφίσματος.

pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης