Δυναμικό ξεκίνημα για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

23Οκτ
  • Φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ παρακολουθούν το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών» (φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)

Με το… δεξί, και με ανέλπιστα μεγάλο ενδιαφέρον από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ξεκίνησαν τα μαθήματα που προσφέρει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. «Με πετυχαίνετε λίγο πριν από τη διάλεξη, καλεσμένος στο ΑΠΘ», είπε στο pontos-news.gr ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης την περασμένη Πέμπτη. Αν και το θέμα της συνομιλίας μας ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντούτοις δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τις πρώτες εντυπώσεις στο αμφιθέατρο.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου, και έχουν εγγραφεί περίπου 360 φοιτητές και φοιτήτριες.

 

Οι τίτλοι των προπτυχιακών μαθημάτων (που είναι υποχρεωτικά κατ’ επιλογή στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και ελεύθερη επιλογή στη Φιλοσοφική), είναι «Εισαγωγή στην Ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού» και «Ο Ελληνισμός της Ανατολής κατά τους νεότερους χρόνους». Στο πρώτο έχουν εγγραφεί περίπου 230 φοιτητές και φοιτήτριες, και στο δεύτερο 130 με 140.

«Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα ήταν τόσο μεγάλο», σημειώνει ο Θεοδόσης Κυριακίδης. Μαζί με τον Νίκο Μιχαηλίδη είναι οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες της Έδρας, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση. Διδάσκων είναι ο επίκουρος καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε λίγους μήνες αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες δύο θέσεις επικούρων.


Αντίγραφα νομισμάτων της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών (φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)

Στη διάλεξη της περασμένης Πέμπτης ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών μίλησε για το χριστιανισμό και τη διάδοσή του στον Πόντο, και για τα μοναστήρια και την Εκκλησία πριν, αλλά κυρίως μετά την άλωση της Τραπεζούντας. Μάλιστα, έδειξε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες πιστά αντίγραφα των νομισμάτων της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών. Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των μαθημάτων έχει προβληθεί και το ντοκιμαντέρ Τα χνάρια των Αργοναυτών, το οποίο είναι παραγωγή του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών έχει και τη δική της σελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία φιλοξενείται και ένα βίντεο με απόψεις καθηγητών από όλον τον κόσμο για τη σπουδαιότητά της:

Πηγή: http: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης