Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη χριστιανική εκκλησία στο Δυτικό Πόντο

08Φεβ

Οι αρχαιολόγοι μιλούν για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη

 

Η αρχαιότερη εκκλησία στην Ανατολία φαίνεται πως είναι μια αρχιτεκτονική δομή 1.500 ετών που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Αδριανούπολη που βρίσκεται στο δυτικό Πόντο και σήμερα ανήκει στο Δήμο Εσκίπαζαρ του νομού Καράμπιουκ.

Ο Ersin Çelikbaş, εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Karabük μιλώντας σε δημοσιογράφους για την ανακάλυψη τόνισε πως η εκκλησία που χρονολογείται στον 5ο αιώνα είναι όντως μία από τις πιο παλιές στην Ανατολία.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψιν την κατασκευή εκκλησιών στην Ανατολία μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα. Υπάρχουν στοιχεία σε δύο μοναστήρια στο Εσκιπαζάρ. Κατά την έρευνά μας έχουμε την ευκαιρία να μελετάμε την ύπαρξη αυτών των μοναστηριών και των εκκλησιών. Η τοποθεσία της εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει μήκος περίπου 20 μέτρων και διαθέτει σημαντικές επικαλύψεις στο δάπεδο», είπε παράλληλα.

«Εντοπίσαμε επίσης ξεχωριστές φιγούρες στα μωσαϊκά. Στο σημείο αυτό υπήρχε μια μεγάλη αρχαία πόλη μετά τον τέταρτο αιώνα. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη για τον αρχαίο χριστιανικό κόσμο. Ξέρουμε πως οι Χριστιανοί επισκέφτηκαν εδώ τον Κόλπο της Αμάσρα και την Αδριανούπολη. Στη συνέχεια πήγαιναν και στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς λόγους», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Αδριανούπολη δημιουργήθηκε τον πρώτο αιώνα και λειτούργησε ως αποικία μέχρι τον όγδοο αιώνα.

Πηγές: huffingtonpost.gr / hurriyetdailynews.com,

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης