Έκθεση φωτογραφίας στη Μελβούρνη για τη ζωή στον Πόντο πριν από τη Γενοκτονία

02Ιούλ

Με στόχο να δείξουν στο κοινό πώς ήταν η ζωή των Ελλήνων στον Πόντο πριν από την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία στις αρχές του 20ού και τον συστηματικό διωγμό των μειονοτήτων της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οργάνωση «Επιστροφή στην Ανατολία» και η Ποντιακή Κοινότητα Whittlesea «Παναγία Σουμελά» συνδιοργανώνουν στη Μελβούρνη έκθεση φωτογραφίας. Τα ιστορικά στιγμιότυπα –κάποια από τα οποία προέρχονται από συλλογές που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ– τραβήχτηκαν τον 19ο, αρχές 20ού αιώνα σε περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κάποιος τη ζωή που έχασε ο κόσμος στον Πόντο», τόνισε μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα του SBS η πρόεδρος της οργάνωσης «Επιστροφή στην Ανατολία», Σοφία Κοτανίδη.

 

Όπως εξήγησε, στη Μελβούρνη έχουν γίνει αρκετές εκθέσεις που αφορούν τη Γενοκτονία των Ποντίων ή και το πώς οι Αυστραλοί βοήθησαν οικονομικά και στρατιωτικά. Αλλά, συνέχισε, μιλώντας με τον πρόεδρο της Ποντιακής Κοινότητας Whittlesea Κώστα Ξανθόπουλο συμφώνησαν ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δει ο κόσμος και πώς ζούσαν οι Έλληνες στον Πόντο, πώς ήταν οργανωμένη η κοινωνία τους.

«Οι Έλληνες με ποντιακή καταγωγή που ζουν στην Αυστραλία ενδιαφέρονται για τις ρίζες τους και την ιστορία τους, ειδικά οι νέοι», υπογράμμισε η Σοφία Κοτανίδη. Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες του Πόντου μιας άλλης εποχής» θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη του Mill Park, του προαστίου της Μελβούρνης, και θα διαρκέσει έναν μήνα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι της Κυριακής 1 Ιουλίου.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης